nedjelja, 2. veljače 2025.

Kako napraviti kvasac?

 Kako napraviti domaći kvasac – detaljan vodič

 


Domaći kvasac možete napraviti na nekoliko načina koristeći prirodne sastojke poput brašna, vode i voća. Ovaj postupak koristi divlje kvasce koji su prisutni u zraku i na površini određenih namirnica. Proces fermentacije omogućuje stvaranje aktivnog kvasca koji možete koristiti za pripremu kruha i drugih pekarskih proizvoda.


Metoda 1: Kvasac od brašna i vode (sourdough starter)

Ovo je najpoznatija metoda koja koristi prirodno prisutne kvasce iz okoline.

Sastojci:

  • 100 g integralnog ili raženog brašna (može i bijelo, ali integralno je bolje zbog prisutnih mikroorganizama)
  • 100 ml mlake vode (filtirana ili prokuhana i ohlađena, bez klora)

Postupak:

Prvi dan:

  1. U staklenku ili posudu pomiješajte 100 g brašna i 100 ml mlake vode.
  2. Promiješajte drvenom ili plastičnom žlicom (izbjegavajte metal jer može ometati fermentaciju).
  3. Pokrijte gazom ili lagano zatvorite poklopcem (ne hermetički) kako bi zrak mogao cirkulirati.
  4. Ostavite na toplom mjestu (21–26 °C) da počne fermentacija.

Drugi dan:

  • Provjerite smjesu. Moguće je da su se već pojavili mjehurići i blagi kiseli miris, što znači da su se kvasci aktivirali.
  • Dodajte 50 g brašna i 50 ml mlake vode, dobro promiješajte.

Treći, četvrti i peti dan:

  • Svaki dan hranite smjesu dodajući još 50 g brašna i 50 ml vode.
  • Ako smjesa postane previše gusta, možete dodati malo više vode.
  • Nakon nekoliko dana, smjesa će postati pjenušava, s kiselkastim mirisom, što znači da je kvasac spreman za upotrebu.

Čuvanje i korištenje:

  • Kada je kvasac aktivan, možete ga čuvati u hladnjaku i hraniti ga jednom tjedno (dodajući brašno i vodu).
  • Prije upotrebe, izvadite ga iz hladnjaka, nahranite i ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

Metoda 2: Kvasac od voća (grožđe, jabuka, suho voće)

Ova metoda koristi prirodne kvasce koji se nalaze na površini voća.

Sastojci:

  • 100 g grožđa (ili jabuka, suhih smokava, grožđica, šljiva)
  • 200 ml mlake vode
  • 1 žlica šećera ili meda

Postupak:

  1. Operite voće, ali ne previše temeljito kako ne biste uklonili prirodne kvasce.
  2. Stavite voće u staklenku i dodajte vodu i šećer/med.
  3. Pokrijte gazom i ostavite na toplom mjestu.
  4. Svaki dan promiješajte i nakon 3-5 dana tekućina će postati pjenušava s fermentiranim mirisom.
  5. Procijedite tekućinu i koristite kao kvasac za pečenje.

Metoda 3: Kvasac od piva

Pivo sadrži kvasce koji se mogu koristiti za izradu domaćeg kvasca.

Sastojci:

  • 100 ml nefiltriranog piva
  • 100 g brašna
  • 1 žlica šećera

Postupak:

  1. Pomiješajte pivo, brašno i šećer u posudi.
  2. Pokrijte gazom i ostavite na toplom mjestu.
  3. Nakon 24 sata, smjesa će postati pjenasta i spremna za upotrebu.

Zaključak

Domaći kvasac zahtijeva strpljenje, ali je jednostavan za pripremu i pruža bogatiji okus peciva. Možete koristiti metodu s brašnom i vodom, voćem ili pivom, ovisno o dostupnim sastojcima. Redovitim hranjenjem i pravilnim skladištenjem, domaći kvasac može trajati godinama.

Nema komentara:

Objavi komentar

Kako ostati trudna?

  Kako ostati trudna? Zatrudnjenje je prirodan proces koji se događa kada se jajna stanica oplodi spermijem i uspješno implantira u maternic...