Kako napraviti domaći kvasac – detaljan vodič
Domaći kvasac možete napraviti na nekoliko načina koristeći prirodne sastojke poput brašna, vode i voća. Ovaj postupak koristi divlje kvasce koji su prisutni u zraku i na površini određenih namirnica. Proces fermentacije omogućuje stvaranje aktivnog kvasca koji možete koristiti za pripremu kruha i drugih pekarskih proizvoda.
Metoda 1: Kvasac od brašna i vode (sourdough starter)
Ovo je najpoznatija metoda koja koristi prirodno prisutne kvasce iz okoline.
Sastojci:
- 100 g integralnog ili raženog brašna (može i bijelo, ali integralno je bolje zbog prisutnih mikroorganizama)
- 100 ml mlake vode (filtirana ili prokuhana i ohlađena, bez klora)
Postupak:
Prvi dan:
- U staklenku ili posudu pomiješajte 100 g brašna i 100 ml mlake vode.
- Promiješajte drvenom ili plastičnom žlicom (izbjegavajte metal jer može ometati fermentaciju).
- Pokrijte gazom ili lagano zatvorite poklopcem (ne hermetički) kako bi zrak mogao cirkulirati.
- Ostavite na toplom mjestu (21–26 °C) da počne fermentacija.
Drugi dan:
- Provjerite smjesu. Moguće je da su se već pojavili mjehurići i blagi kiseli miris, što znači da su se kvasci aktivirali.
- Dodajte 50 g brašna i 50 ml mlake vode, dobro promiješajte.
Treći, četvrti i peti dan:
- Svaki dan hranite smjesu dodajući još 50 g brašna i 50 ml vode.
- Ako smjesa postane previše gusta, možete dodati malo više vode.
- Nakon nekoliko dana, smjesa će postati pjenušava, s kiselkastim mirisom, što znači da je kvasac spreman za upotrebu.
Čuvanje i korištenje:
- Kada je kvasac aktivan, možete ga čuvati u hladnjaku i hraniti ga jednom tjedno (dodajući brašno i vodu).
- Prije upotrebe, izvadite ga iz hladnjaka, nahranite i ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi.
Metoda 2: Kvasac od voća (grožđe, jabuka, suho voće)
Ova metoda koristi prirodne kvasce koji se nalaze na površini voća.
Sastojci:
- 100 g grožđa (ili jabuka, suhih smokava, grožđica, šljiva)
- 200 ml mlake vode
- 1 žlica šećera ili meda
Postupak:
- Operite voće, ali ne previše temeljito kako ne biste uklonili prirodne kvasce.
- Stavite voće u staklenku i dodajte vodu i šećer/med.
- Pokrijte gazom i ostavite na toplom mjestu.
- Svaki dan promiješajte i nakon 3-5 dana tekućina će postati pjenušava s fermentiranim mirisom.
- Procijedite tekućinu i koristite kao kvasac za pečenje.
Metoda 3: Kvasac od piva
Pivo sadrži kvasce koji se mogu koristiti za izradu domaćeg kvasca.
Sastojci:
- 100 ml nefiltriranog piva
- 100 g brašna
- 1 žlica šećera
Postupak:
- Pomiješajte pivo, brašno i šećer u posudi.
- Pokrijte gazom i ostavite na toplom mjestu.
- Nakon 24 sata, smjesa će postati pjenasta i spremna za upotrebu.
Zaključak
Domaći kvasac zahtijeva strpljenje, ali je jednostavan za pripremu i pruža bogatiji okus peciva. Možete koristiti metodu s brašnom i vodom, voćem ili pivom, ovisno o dostupnim sastojcima. Redovitim hranjenjem i pravilnim skladištenjem, domaći kvasac može trajati godinama.
Nema komentara:
Objavi komentar